donderdag 21 mei 2009

Sluipverbruiker

Sinds enige tijd ben ik ook betrokken bij een lokaal initiatief voor het bevorderen van het opwekken van stroom met zonnepanelen in de wijk. Het project richt zich op het aanleggen van zonnepanelen op twee type gebouwen: huizen van particuliere eigenaren en gemeenschappelijke gebouwen, zoals het buurthuis.

Natuurlijk wil ik ook zonnepanelen op mijn eigen huis. Hierbij vraag ik mij o.a af wat het kost, de terugverdientijd en de mate van zelfvoorzienend zijn. Terugverdientijd en zelfvoorzienend??? Voor de prijs van een Mini One leg ik mijn hele dak vol en ben ik praktisch zelfvoorzienend. (Ja ik weet dat zonnepanelen het 's nachts niet doen. Echter die zonnepanelen gaan geld opleveren. Een Mini One kost alleen maar geld. De overige vragen heb ik echter niet in een dagje goed uitgezocht Daar kom ik later wel eens op terug.

Cool

Zonnepanelen aanlegen is Cool. Echter suffe besparingen leveren meer op en hoeven soms zelfs niets te kosten. Ik wilde wel eens weten wat zoal verbruikten en in welke mate wij nog sluipverbruik hadden. We hebben helaas een digitale meter. Dat ding heeft 1 voordeel, je kunt het op dit moment afgenomen vermogen direct uitlezen en dat ding moet geijkt zijn. Dus 's ochtendsvroeg op hemelvaartsdag, mij vrouw sliep lekker uit, met kladblok in de aanslag de meterkast geopend, restjes puin verwijderd en gekeken wat we verbruikten...

220 Watt

220 Watt. What the ...??? dacht ik. Waar komt dit vandaan?. Eerst maar eens alle groepen uitgezet. Toen stond de meter op 0 Watt. Mooi de meter lijkt in ieder geval niet stuk. Vervolgens eerst de kookgroepen aan gezet. De meter stond op 0. Ze zullen vast wel wat verbruiken maar dat is zo niet te meten. Kookgroep uit en keukengroep aan: 160 Watt. Dat betekent dat het bovenhuis 60 Watt versluipt maar daar kijk ik straks wel naar Eerst uitzoeken waar die 160 Watt vandaan komt. Onze vrijstaande koelkast en vriezer staan in de bijkeuken. Hier zijn ook de wasmachine en CV te vinden. Vanwege het verwijderen van oude metalen electrabuizen in de woonkamer is de groep voor de bijkeuken stroomloos en zijn de aparaten via een haspel op de keukengroep aangesloten. Na afkoppelen van de haspel knippert de meter tussen de 0 en 10 Watt. Mmm de Senseo of de Waterkoker? Stekker van Senseo, expresso apparaat en Magnetron er uit getrokken. Nog steeds knipperde de meter tussen de 0 en 10 Watt. Dit begreep ik eerst niet. Vaatwasser staat fysiek uit. Ook de verlichting en afzuiging in badkamer staan uit. Voor een illegaal afgetapte hennepkwekerij is het te weinig.Nu zitten er boven het aanrecht halogeenlampjes die het sinds de aankoop van het huis nooit hebben gedaan. Deze had ik genegeerd of ze er nooit zaten. Onder de bovenkastjes in de keuken zit een bruine snoerschakelaar.... Na dat ik deze over had gehaald bleef de meter op 0 staan.

Vervolgens heb ik de koelkast, vriezer en ketel weer aangesloten. De meter stond na even wachten inderdaad stabiel op zo'n 150 Watt. Na verdere controle bleek dat de vriezer en koeler samen 100 Watt kosten. Waarschijnlijk vreet de koeler het meeste, dat zoek ik later wel exact uit. Het is in ieder geval tijd om eens te gaan kijken hoe vervangers het doen. Dat de CV in ruste zo'n 50 Watt vreet vond ik een beetje veel. Wat googlen op internet leverde niet echt wat op. Ik heb de Nefit maar eens om opheldering gevraagd.

Meer CV

Voor het meten aan de CV had ik wel het CV gedeelte uit gezet. De CV functioneerde dus alleen nog voor tapwater. Ik vond op internet een installateurshandleiding. Hierin stond de Ecomode van de tapwatervoorziening uitgelegd. In de CV zit een klein boilertje dat op de ingestelde temperatuur wordt gehouden en dat is dan ook de temperatuur die afgeleverd wordt. In EcoMode wordt dat boilertje op een graad of 20 gehouden en wordt bij warmwatervraag de temperatuur opgestookt tot +/- 60 graden. De tappunten in onze keuken en badkamer zitten maximaal 5 meter van de CV. Ik heb dus het idee dat die Ecomode wel eens een goed idee kan zijn. Op de gewone 60 graden stand slaat de CV best wel vaak aan. Voor de zekerheid heb ik dit ook maar even bij de Nefit als vraag neergelegd. Ecomode heeft in ons geval echter 1 nadeel: Het water is geen 60 maar soms 72 graden. Dat is een beetje heet.

De studeerkamer

Nu het sluipverbruik boven nog. Eerst heb ik de computerapparatuur maar eens losgekoppeld. Er staat nu 0 Watt opgenomen vermogen op de meter. Dit betekent dat het verbruik van de Wakeuplight als wekker en klok verwaarloosbaar is of buiten het meetbereik valt. Van de computerapparatuur heb ik meteen de niet gebruikte NAS uitgezet. Dit scheelde 10 Watt. De rest zoek ik later wel in detail uit.

De woonkamer is nog lang niet klaar. Onze digitale tuner staat dus ook in de studeerkamer gekoppeld aan zo'n zeldzaam wordend 37cm tvtje. Het verbruik hiervan in standby of aan is hetzelfde. Ik kan zo snel de losse verbruiksmeter niet vinden en op en neer rennen van boven naar beneden begint me ook wat tegen te staan.

In ons oude huis had ik de stekkerdozen met schakelaar aan het bureau gemonteerd zodat alles na gebruik uit kon. Na de verhuizing is de studeerkamer snel ingericht en kunnen ze niet zonder meer uit zonder dat b.v. ook de telefoon uit valt. Ik ga hier in ieder geval wel zo snel mogelijk wat aan doen.

Kosten

Ik vroeg me al wat langer af wat duurder was. 0.6 Watt sluipverbruik van een Senseo of een schakelaar. Nu mijn verbruik best wel aanzienlijk is lijkt het me toch handig dat ik exact kan uitrekenen Wat het op jaarbasis kost. Hiertoe heb ik google Sheets de gemeten waarden opgeschreven. Op een aparte sheet heb ik het dag en nachttarief opgeschreven. Vervolgens heb berekend hoeveel uur dag en nachtstroom we in 2009 hebben. Dit heb ik gedaan door eerst alle nachtstroomdagen te tellen. Dit zijn alle weekenden plus alle doordeweekse feestdagen. Vervolgens tel je hier voor de overgebleven dagen per dag 7 uur op. De rest van de uren is dagstroom. Hierbij kwam ik op een gemiddelde kwh prijs van 23 cent per kwh. Dit betekent dat je per jaar verbruikte Watt 1.121 Euro moet neertellen voor de Sluipende Senseo. Dit is inclusief belastingen maar zonder vastrecht van EU 25.

Conclusie

Ik ben afgelopen jaar een ijsje met een expresso misgelopen door de voeding van de halogeenlamp in de keuken. Daarnaast kan het sluipverbruik in de studeerkamer drastisch gereduceerd worden. De koelkast en vriezer doen het nog best goed. Maar het verbruik geeft toch reden om eens om me heen te gaan kijken. De CV weet ik nog. Niet. Afwachten wat Nefit meldt en eens verder informeren. Het is in ieder geval al zinvol om een paneel als afdakje achter te monteren. Dan dek in ieder geval een deel van het verbruik van koelkast, vriezer en CV af.