zaterdag 23 mei 2009

Sluipverbruik deel 2

Na op hemelvaart te zijn rondgeslopen naar sluipverbruikers wist ik min of meer wat aan Watt verbruikte. Vrijdag heb ik de bedrading met stekkerblokken in de studeerkamer zo gelegd dat alles met 1 klik uit kon behalve telefoon en kabelmodem. Dat stofzuigt ook meteen stuk beter. En bovendien kunnen we nu op de slaapkamer TV kijken. Ik moet nog wel ff een kabel maken op mijn verdeeldoos met F-connectoren zodat tv kijken ook weer in de studeerkamer kan. Het Ziggo verdeelkastje heb ik dan niet meer nodig.(Aanrader: metalen 3 weg tv verdeeldoos van de Lidl. Geheel storingsvrij.)

Vanmorgenvroeg bromde de koelkast niet en ons huis verbruikte een schamele 20 Watt. ( ijs en latte machiato voor 4 in WAF termen). Waarschijnlijk het kabelmodem en de lader van de Dect set). Angela begon al te mopperen over mijn nieuwe hobby. Ze wilde wel vandaag haar bespaarde ijsje al incasseren ;(. Ondertussen een paar witgoedzaken afgelopen voor een vaatwasser en gelijk even koelkasten bekeken. Onze koelkast is 7 jaar oud en zou als hij continu 50 Watt opnam een 438Kwh verbruiken op jaarbasis. Dat komt neer op EU 100. Volgens opgave van de fabrikant kom je met moderne koelkasten op EU 33 uit. Als ik wil weten of de koelkast zuipt, dan moet ik er een dagje naast gaan zitten.

Een voordeel van Deventer is dat alles te voet is te bereiken, we hoeven alleen even de IJssel over te steken met het pontje en we zijn in het centrum. Een nadeel is het krijgen van vermoeide voeten.

Ook nog even "gefunshopped", ons zes jaar oude routertje dat kuren begon te vertonen omgeruild voor iets nieuws en de laptop van meer geheugen voorzien. Ja Ja ik weet het meer fun dan besparen. Maar ook dit bespaard. Vooral een hoop ergenis. Een winkel had zo'n zogenaamde inruilactie met korting als je je oude inruilde. Dus bij terugkomst ff per fiets teruggeweest om om te ruilen. Nadeel van het nieuwe ding is dat ze er een gebruikersvriendelijke installatie bij gedaan hebben: YES YES OK. Je kan zowat niks meer instellen, ook niet op de webinterface. Wel DHCP en NTP maar geen fatsoenlijk DNS. Dus dat wordt binnenkort weer flashen met Open Source firmware naar OpenWRT of DD-WRT. Nu even geen zin in "generd".