zondag 25 januari 2009

Simpel pompoentoetje

In "De Siciliaanse keuken" van Mary Taylor Simeti stond een recept voor gebakken pompoen. met een siroop van azijn en suiker, mint, knoflook en kaneel. Ik had nog een pompoen over en wilde hier iets fris van maken zonder knoflook. Dit werd dus een variant van het recept uit bovengenoemde boek.

Schil de pompoen en snij hem in kleine 1x1x0.5 cm plakjes. Bak dit in een goede zachte olijfolie. Ik heb Kalamata olijfolie(Jumbo, Duitse plus supermarkten) gebruikt. als de pompoen mooi zacht is geworden schep ze dan in eens schaal. Doe in een pan eventueel overgebleven olijf olie.

In plaats van azijn voor de siroop heb ik 2 biologische bloedsinasappels uitgeperst. Het sap hiervan heb ik met 125 g suiker gemengd en tot een stroop ingekookt in de pan met het restje olijfolie. Dit heb ik vervolgens over de gebakken pompoen gegoten. Dit moet afkoelen waarna het in de koelkast kan. Als je dit 's avonds maakt kan je dit de volgende ochtend bij het ontbijt eten.

De siroop heb ik al geproefd. Dit wordt heel lekker!! Eet smakelijk.

Van biologisch citrusfruit kun je de hele vrucht, dus ook de schil en bast gebruiken. Voordat ik de sinaasappels ging uitpersen heb ik dus eerst met een handrasp wat van de schil afgeraspt. Dit gebruik ik later weer in een appeltaart. Van de bast kun je succade maken. Dit heb ik echter nog nooit gedaan. Dat is iets voor een volgende keer.