zondag 25 januari 2009

Appeltaart

Al twee weken heb ik hier bio goudrenetten liggen om tot appelnotentaart verwerkt te worden. Door overwerk en vermoeidheid is het er nog niet van gekomen. Vandaag is het dan zover. Ik ben uitgerust en heb er zin in. Hopelijk zijn de appels nog geschikt. Het zijn bio appels dus dat moet goed gaan. Onrijpe supermarkt appels kun je zolang niet bewaren. Ze voelen wel wat zacht aan, net gedroogde appeltjes. Normaal maak ik eerst het deeg maar omdat ik twijfel over de appels doe ik eerst de appels. Als ze goed zijn leg ik ze in een pan water met wat suiker en citroensap. Dit voorkomt oxidatie van de appels. Na het opensijden van alle appels bleek dat ze allemaal nog goed zijn. Ik kan dus over naar fase twee. Op internet kun je genoeg appeltaartdeeg recepten vinden. Zoek er dus één uit die je lekker vind. Ik ben uitgegaan van 350 gram bloem, een losgeklopt uit, een zakje noten, een zakje vanille suiker, een zakje bakpoeder, en een paar theelepels koek en speculaas kruiden en de eerder geraspte schil van de bloedsinaasappels.

Normaal gaat er kaneel in maar die was op of kon ik niet vinden. Daarom speculaaskruiden als alternatief. Een andere mogelijkheid is Chinees vijf kruidenpoeder. Dat vind ik ook lekker, met de anijssmaak er bij. Echter mijn vrouw vind dat niet te eten en een hele taart voor mij alleen is ook zo egoistisch. Bij het kneden van het deeg kwam de geur van de sinaasappels vrij. Dit rook veel belovend. Verder heb ik tijdens het kneden wat extra bloem en water toegevoegd. Als je geen schil van bloedsinaasappels toevoegd zou je kunnen opteren voor een notencranberrymix. Dit heb ik al eens eerder geprobeerd en dat geeft een lekker frisse smaak aan de taart. Echter ik had vandaag al een dergelijke mix bij de zuurkool gebruikt. Die bewaar ik dus voor een andere keer.

Na het schrijven van deze paragraaf ga ik opzoeken hoe lang en met welke temperatuur een appeltaart gebakken moet worden. Daarna is het oven voorverwarmen en het deeg nogmaals kneden. Daarna kan de taart klaargemaakt worden en kan de taart de oven in.