zondag 25 januari 2009

Aardperen met zuurkool en noten

Wij hebben wekelijks een groentepakket van biologische zorgboerderij sterrenland. Regelmatig zitten er wat onbekendere groenten in het pakket. Zo ook deze week, aardperen. Wat moet ik daar nu mee???

Na wat zoeken op de kooksites op internet en op wikipedia kwam ik tot de conclusie dat het heel geschikt is in combinatie met zuurkool. Ik heb ter inspiratie een recept van de website kookjij gebruikt. Naast de aardpeer zat er ook zuurkool in het pakket dus dat kwam goed uit.

Ik heb de aardpeer geschild en in kleine plakjes gesneden en in een bodempje water met wat citroensap 10 minuten gekookt. Vooraf heb ik wel even aardpeer rauw geproeft. Ik wil tenslotte weten wat ik eet. Het zat kwa smaak tussen aardappel en radijs. Ik heb echter een slechte neus dus je kunt beter zelf even proeven. Terwijl de aardperen en wat andere gerechten op het "gas" stonden heb ik een ovenschaal ingevet en de zuurkool laten uitlekken. Zodra de aardperen beetgaar waren heb ik ze afgegoten en op de bodem van de ovenschaal gelegd. Hierovereen kwam de zuurkool. Vandaag vegetarisch dus in plaats van spekjes een notenmix met cranberry(Aldi). Het geheel gaat nog 20 minuten de oven in die op 180 graden is voorverwarmd.

Broodje zuurkool

Achteraf vond ik dit recept wat tegenvallen. Er zit teveel zuurkool in en ook de hoeveelheid noten is te veel. Met de helft van een pakje zuurkool en de helft van de noten kun je hier wel een zeer lekker lunchgerecht van maken. Ik ga van de overgebleven zuurkool een luchgerecht maken. Bereid het recept hiertoe voor zoals hierboven beschreven. Zorg dat je wat hamburgerbroodjes in huis hebt of bak ze zelf. Bak ondertussen hamburgertjes of duitse biefstukjes. Snijd de broodjes open. Zodra de zuurkool uit de oven klaar is schep je een beetje van de zuurkool op de broodjes. Vervolgens leg je hier hamburgers op. Broodje dicht en klaar. Naar smaak nog kaas en een saus naar keuze toevoegen. Ik heb ergens een kopie van een Mac Donald's hamburgersaus gezien. Als ik die weer terug kan vinden dan wordt dat de saus voor een volgende keer. Aangezien ik cranberry en noten erin heb zitten doe ik deze keer zonder saus. Het zou anders teveel een kermisattractie worden.