zaterdag 13 december 2008

Zalm met savooiekool

Afgelopen week hebben we savooiekool gegeten. Ik had de binnenste helft van de kool nog over om iets leuks mee te doen. Vanochtend zag ik bij de lokale viskraam hier naast de Spar een stuk zalm dat ik moest hebben. Het werd vanavond kool met Pasta. Maar hoe maak je dat lekker klaar? Bij Savooiekool (http://nl.wikipedia.org/wiki/Savooiekool) heb ik toch vaak het idee van een stevige winterse stampot. Lees verder om te zien hoe ik dat heb opgelost De savooiekool heb ik eerst fijn gesneden. Daarna heb ik de kool even laten kooken met een scheutje azijn. Ondertussen heb ik een tomaatje en ui fijn gesneden. Vervolgens heb ik in mijn emaille pan wat olijfolie gedaan, warm gemaakt, tomaat en ui er in kool er bij en een scheutje zoete sojasaus er overheen en een paar theelepels groene pesto erbij. Dit even laten pruttelen. Ondertussen had ik de pasta ook al opgezet. Zodra pasta en groente bijna gaar zijn heb ik het "gas" uit gezet(We koken tegenwoordig electrisch). Vervolgens heb ik wat Kalamata Olijfolie in een emaille koekenpan gedaan en dit warm laten worden op een niet al te hoog vuur. Zodra het warm was de moten zalm met de platte(huidkant) er in en doe er wat verse peper uit molen en wat knoflookpoeder op. De zalm wordt van beneden naar boven gaar Zodra die op 1/3 gaar is doe ik een klein scheutje water er bij en een deksel er op om de zalm aan de buitenkant gaar te stomen. Na 30 Seconden kan de deksel er weer af. Aan de binnekant is de zalm nog niet helemaal gaar. Het "gas" kan ondertussen uit. Ik maak de borden op met pasta en groente terwijl de zalm nog even na gaart. Tenslotte doe je de moten zalm op de borden. Eet smakkelijk. De zalm in dit recept is gedeeltelijk nog rauw Als je hier niet van houdt moet je hem wat langer laten garen. Niet met stoom, dan krijg je zalmprut. Dit recept kunt je niet met zalm uit blik maken. Sojasaus kun je in wat grotere hoeveelheden en in verschillende varianten goedkoop bij een toko kopen. Ik heb groene pesto van de Aldi gebruikt. Helaas hebben ze die niet meer/altijd. De olijfolie voor de groente komt ook bij de Aldi vandaan deze zit in plastic flessen en is prima om in te bakken. De olie die ze eerder in glazen flessen verkochten leek meer op stookolie. De Kalamata olijfolie voor de zalm heb ik bij een Plus supermarkt in Duitsland gehaald. Dit is een vrij zachte olie, niet wat je verwacht met Kalamata olijven. Een alternatief is een olijfolie van de streek Sitia op Kreta. Dit is een erg zachte olijfolie. Helaas is deze zowel in Nederland als in Duitsland slecht verkrijgbaar voor een redelijke prijs Deze olie kun je gebruiken voor salades of zalm in te bakken. Ik vind hem te duur om andere zaken in te bakken/frituren.